Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Ανοιχτή επιστολή της συν. Πάντου θεοπίστης



Ανοιχτή Επιστολή
Προς: τον απερχόμενο  δήμαρχο Ηλιούπολης,
τους απερχόμενους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης
και τους νέους υποψηφίους του συνδυασμού «Πρώτα η Ηλιούπολη»

Θέμα: Σχόλια  για την προσχολική αγωγή και για άλλα θέματα
σχετικά με  το πρόγραμμα και  τις  προεκλογικές σας  εξαγγελίες


Εν όψει των επικείμενων  δημοτικών εκλογών, σας συναντούμε παντού στην πόλη μας. Στις αφίσες, στους στύλους, στα πολυτελή φυλλάδιά σας, έξω από τα πολυκαταστήματα, στις πόρτες των σπιτιών μας, στα μηνύματα στο κινητό μας, στα ηχογραφημένα μηνύματά σας στο σταθερό τηλέφωνό μας. Μας στείλατε ευχές για το Πάσχα.
Στη λύση των προβλημάτων  δεν σας συναντήσαμε.
Μας ζητάτε να σας ψηφίσουμε και σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Αναρωτιέμαι για ποιό λόγο θα πρέπει να το κάνουμε.

Μελέτησα ικανοποιητικά  το πολυσέλιδο διαφημιστικό φυλλάδιό του συνδυασμού σας.  Έκανα έρευνα για την προσχολική αγωγή στην Ηλιούπολη,  που μάλλον εσείς   δεν έχετε κάνει .Έμεινε βλέπετε αναπάντητη η προηγούμενη ανοιχτή επιστολή – διαμαρτυρία, που απηύθυνα στο Δημοτικό Συμβούλιο, τον Ιανουάριο του 2014 και την υποστήριξα δια ζώσης, στην πρώτη συνεδρίαση  του νέου  έτους.
Επανέρχομαι  στην αρχική μου διαμαρτυρία, με περισσότερα στοιχεία τώρα, αφού και στο νέο πρόγραμμα του συνδυασμού σας, σοβαρή και αξιόπιστη αναφορά και απάντηση στο θέμα της προσχολικής αγωγής δεν υπάρχει. Ούτε μια μικρή έστω για το τι θα γίνει  τον επόμενο Σεπτέμβριο, που και πάλι οι γονείς θα ψάχνουν μάταια και για παιδικό σταθμό και  για τμήματα προνηπίων στα νηπιαγωγεία, ακόμα και για τμήματα της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, για παιδιά πέντε ετών και άνω.
Να σας πληροφορήσω λοιπόν  για όσα δεν ξέρετε ή  αδιαφορείτε και κάνετε πως δεν ξέρετε. Να μάθουν και οι γονείς και όλοι οι δημότες, τι ακριβώς συμβαίνει και να κρίνουν.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της απογραφής του 2011, το ποσοστό των νηπίων από 0-4 έτη είναι 4% επί του πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής. Η υπηρεσία  Δημοτολογίου   του δήμου Ηλιούπολης μας  πληροφορεί ότι ο πληθυσμός του Δήμου μας είναι 150.000 περίπου.

Αν αυτά τα δυο στοιχεία είναι  σωστά, τα νήπια της Ηλιούπολης θα πρέπει να είναι περίπου 5000-6000 χιλιάδες.
·         Μπορείτε να μας πληροφορήσετε κι εμάς, τους δημότες ποιος είναι ο ακριβής αριθμός;
·         Πόσα  νήπια από 6 μηνών έως 4 ετών απασχολείτε στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς;
·         Με τα επίσημα ανακοινωμένα στοιχεία σας, στις  31/12/2013  οι σταθμοί κάλυπταν , σε 6,5 κτίρια, 417  νήπια, εκ των οποίων 150 με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ δηλαδή πληρωμένα από άλλη χρηματοδοτική πηγή.

Τίθενται εύλογα τα ερωτήματα:
·         Τα υπόλοιπα νήπια έως τις 5000 ή τις 4000 ή τις 3000 ή τις δύο χιλιάδες (ας μας πει ο δήμος πόσα είναι τα παιδιά) που βρίσκονται;
·         Τι έκανε γι’ αυτά η «φιλολαϊκή» δημοτική αρχή;
·         Γιατί απέκλεισε τα παιδιά των ανασφάλιστων γονέων, δηλαδή τα νήπια που οι γονείς τους: ή είναι μακροχρόνια άνεργοι ή δουλεύουν ανασφάλιστοι ή δεν έχουν πληρώσει τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία επειδή τα εισοδήματά τους δεν φτάνουν για να ζήσουν; Πόσα από αυτά είχαν άμεση ανάγκη να τραφούν;
·         Αν επιτύχετε να επανεκλεγείτε, τι προγραμματίζετε για τον επόμενο Σεπτέμβριο, που λόγω και της κρίσης η κατάσταση θα είναι και πάλι αφόρητα πιεστική;
«Κακές γλώσσες» λένε: Ότι  70 ή 80 νήπια, πλέον των 417,  γίνηκαν δεκτά με αδιαφανείς διαδικασίες επιλογής. Ότι καταστρατηγούνται  οι διατάξεις των νόμων περί μεγίστου αριθμού νηπίων ανά παιδαγωγό. Ότι δηλαδή  η δημοτική αρχή διπλά παρανομεί.
Ακούστε κύριοι:
 Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δεν είναι ένας χώρος, όπου οι γονείς παρκάρουν τα παιδιά τους όταν εργάζονται. Ούτε πεδίο δόξης λαμπρό για μεροληπτικές διευκολύνσεις και εξαγορά ψήφων. Η προσχολική αγωγή και  η δημιουργική απασχόληση είναι δικαίωμα όλων των νηπίων, χωρίς διακρίσεις και η ασφαλής φύλαξη των παιδιών είναι δικαίωμα όλων των γονέων.
·         Τι θέση παίρνετε κύριοι υποψήφιοι;

Να σας πω εγώ τί κατάλαβα, από τις εξαγγελίες σας και το πενιχρό σας πρόγραμμα.

Ο καινούργιος σταθμός της Αγαμέμνονος, εγκαινιάστηκε το Φεβρουάριο του 2014, με καθυστέρηση κάποιων χρόνων. Εγκαινιάστηκε, «εν χορδαίς και οργάνοις», με την προεκλογική παρουσία του απερχόμενου περιφερειάρχη Αττικής, και λειτούργησε, πάλι με καθυστέρηση, πριν από λίγες μέρες. Πιστεύετε κύριοι σύμβουλοι ότι οι 37 θέσεις του θα καλύψουν τις εκατοντάδες των υπολειπόμενων νηπίων; Εξάλλου από τον Ιούνιο του 2013 δηλώνατε, στα ενημερωτικά φυλλάδια των αιτήσεων, ότι εκεί  θα μεταφερθούν τα νήπια του σταθμού της Γληνού, ο οποίος θα καταργηθεί, δεν ξέρω για ποιό λόγο. Όπως καταργήθηκε, πριν από λίγα χρόνια, ο σταθμός στην πλατεία της Κάτω Ηλιούπολης, πίσω από το ΚΑΠΗ.

Όσο για το μελλοντικό, «ζήσε Μάη, να φας τριφύλλι», σταθμό στην Αριστογείτονος, που θριαμβευτικά εξαγγέλλετε στο ενημερωτικό προεκλογικό σας φυλλάδιο, δυναμικότητας 70 νηπίων, αν έχει την τύχη των σταθμών στην Τσαμαδού και την Αγαμέμνονος, θα τελειώσει όταν τα σημερινά νήπια  θα πάνε στο Λύκειο.
·         Μήπως θα έπρεπε να ακολουθήσετε τη «σοφή» συμβουλή της υποψήφιας δημάρχου κυρίας  Πίκουλα; Να μετατρέψετε δηλαδή το οικόπεδο σε πάρκιν, για να λυθεί το πρόγραμμα στάθμευσης, που κατά τη γνώμη της πρωτεύει; Θα ήταν  και περισσότερο προσοδοφόρα λύση.

Η απάντηση είναι μπροστά μας, αποστομώνει την απερχόμενη δημοτική αρχή, που έχει μια προϊστορία 23 χρόνων.  Είναι αποκαρδιωτική και συνάμα εξοργιστική για μας:
Δυστυχώς ο Δήμος Ηλιούπολης είναι από  τις χειρότερες περιπτώσεις Δήμων στο θέμα της απορρόφησης νηπίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Γι’ αυτό και άνθισε η ιδιωτική προσχολική αγωγή στην Ηλιούπολη. Από τα ρεκόρ ανά τους Δήμους της Αττικής. (4 ιδιωτικοί στο Αιγάλεω, 2 στο Ελληνικό-Αργυρούπολη, 5 στο Χαϊδάρι, 10 στο πολυπληθέστατο Περιστέρι… κ.λ.π.)

17 τουλάχιστον ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί λειτουργούν στην πόλη μας. Απασχολούν τουλάχιστον  800, ίσως πολύ περισσότερα,  νήπια και από αυτά  μόνο 87 είναι πληρωμένα από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Για τα υπόλοιπα νήπια… ας κόψουν οι γονείς τους το σβέρκο τους και αν δεν έχουν λεφτά να τα κρατήσουν σπίτι ή να τα πάρουν μαζί τους στη δουλειά.

Από το μερίδιο της Ηλιούπολης στα ευρωπαϊκά προγράμματα για τους παιδικούς σταθμούς, τη μερίδα του λέοντος,150 επιδοτούμενα νήπια,  την πήρε ο Δήμος, ώστε με τα λεφτά του ΕΣΠΑ , με τα τροφεία, που εισπράττει  και με το μειωμένο προσωπικό των παιδικών σταθμών να ξοδέψει σχεδόν τίποτε και να καυχηθεί για μηδενικά ελλείμματα.
Κάπως έτσι ήταν και η ιστορία με το γάιδαρο του Χότζα, που στο τέλος ψόφησε.
Ευελπιστείτε, κυρίες και κύριοι υποψήφιοι, όπως και ο άλλος υποψήφιος δήμαρχος, κ. Πανταζόπουλος, να δημιουργηθούν συνεταιριστικοί (βλέπε ιδιωτικοί) σταθμοί και πρόθυμες ΜΚΥΟ, για να τους λειτουργήσουν, με ενοικιαζόμενους και «επωφελούμενους» και «εκπαιδευόμενους» ευέλικτους και διαθέσιμους, κακοπληρωμένους και ανασφάλιστους εκπαιδευτικούς μιας χρήσης;

Μήπως και η  προσχολική αγωγή  στην Ηλιούπολη, που υπάγετε στο Υπουργείο Παιδείας, ευημερεί;
 Εδώ, κτίρια υπάρχουν. Τα  24 νηπιαγωγεία θα μπορούσαν να απορροφήσουν 1200 περίπου νήπια: από 4 και 5ετών έως τη σχολική ηλικία. Κι όμως!

·         Πόσα νήπια φοίτησαν τη φετινή σχολική χρονιά, που τελειώνει;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του υπουργείου παιδείας, 570 της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής (5ετών)  και 245 προνήπια, που προέκυψαν με κλήρωση, μια και δεν υπήρχαν θέσεις για όλα. Σύνολο 815.
·         Μόνο 570 παιδιά, ηλικίας 5 ετών  και 245 προνήπια, 4 ετών, ζουν στην Ηλιούπολη; Τα υπόλοιπα, πού πήγαν;
·         Γιατί η δημοτική αρχή δεν πίεσε να προσληφθούν νηπιαγωγοί για να λειτουργήσουν και τα 24 Νηπιαγωγεία και με πληρότητα; Αν έδειχνε το δρόμο, οι γονείς θα πρωτοστατούσαν.
·         Γιατί δέχθηκε αδιαμαρτύρητα ή έστω με χλιαρή διαμαρτυρία, αν υπήρξε κι αυτή,  να κλείσει το 24ο νηπιαγωγείο και να υπολειτουργούν μια σειρά άλλα, λόγω έλλειψης νηπιαγωγών;
·         Πως δέχθηκε να λειτουργεί, λόγω έλλειψης προσωπικού, συγκεκριμένο διθέσιο νηπιαγωγείο της Αγίας Μαρίνας επί αρκετό καιρό, στην αρχή της σχολικής χρονιάς, με έναν μόνο εκπαιδευτικό, και με εκ περιτροπής λειτουργία τμημάτων;        Μονά-Ζυγά!!
·         Πώς ανέχεται την παρανομία της καταστρατήγησης της αναλογίας 1 τετραγωνικό ανά νήπιο και το «στρίμωγμα» των νηπίων σε αίθουσες, με λιγότερα τετραγωνικά από αυτά που λέει ο νόμος;
·         Μήπως ζήλεψε τη δόξα όσων ιδιωτικών  παιδικών σταθμών στοιβάζουν τα νήπια, ανεξέλεγκτοι από το κράτος, σε παράνομες αίθουσες-κλουβιά;
·         Πώς παρανόμησε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, πιέζοντας τις βρεφονηπιοκόμους να απασχολούν τμήματα πολυπληθέστερα από  αυτά που ορίζει ο νόμος;
·         Αναλογιστήκατε κύριοι σύμβουλοι  τι θα μπορούσε να συμβεί από το «συνωστισμό» των νηπίων; Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία λειτουργούν με δική σας ευθύνη, δεν είναι σαν τα λούνα πάρκ.
·         Πώς δεχθήκατε να υπάρχει αδιαφάνεια στην απορρόφηση των νηπίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς;
·         Πώς ψηφίσατε κονδύλι 78000 € για τη «μίσθωση»  ακατάλληλων παιδότοπων , μη πιστοποιημένων ως βρεφονηπιακών σταθμών, για να πουλήσετε κάλπικη «εξυπηρέτηση» στους απελπισμένους γονείς , που δεν ήξεραν τι να κάνουν τα νήπιά τους , όταν εργάζονται;
·         Πώς μπορέσατε να παρουσιάσετε την παραπάνω απόφαση στο σύλλογο γονέων των σταθμών, σαν προσφορά του δημάρχου;
·         Αναλογιστήκατε τις ευθύνες  και τις τύψεις  αν κάτι πήγαινε στραβά;

Και μας ζητάτε την ψήφο μας;

Τι να πει κανείς και για τις παιδικές χαρές! Εδώ και τρία χρόνια παρακολουθώ τη λειτουργία τους. Βλέπω τους νεαρούς γονείς, με εργαλεία από το σπίτι τους, να προσπαθούν να επισκευάσουν ό,τι είναι δυνατόν να επιδιορθωθεί, για να είναι στοιχειωδώς ασφαλή τα παιδιά. Βρώμικες, εγκαταλειμμένες, κάποιες με ξεχαρβαλωμένες πόρτες, με κατεστραμμένες κούνιες και παιχνίδια, κάποιες εντελώς άχρηστες. Κάποιες από αυτές τις χαίρονταν οι γάτες και οι σκύλοι στις καθημερινές τους εξόδους!
Εδώ και λίγο καιρό, προεκλογικά βέβαια, κάποιες ανακαινίσθηκαν. Μπράβο σας!

Μήπως να τις μετατρέπατε κι αυτές, σαν τις πλατείες, σε χώρους κατάλληλους για τραπεζοκαθίσματα; Πρωτοστάτησε σ’ αυτό και ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Αναγνώστου, και όλοι οι συν αυτώ, στην προηγούμενη θητεία τους. Συμβουλευθείτε τον. Είναι πολύ προσοδοφόρα λύση.

·         Και μας ζητάτε να σας ξαναψηφίσουμε μετά από όλα αυτά!
·         Να σας επιβραβεύσουμε, που αδιαφορείτε για την ψυχαγωγία και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας;

Στο ενημερωτικό φυλλάδιο της παράταξής σας, μιλάτε  για ίδρυση Φιλαρμονικής και Συμφωνικής Ορχήστρας. Αλλά και Φιλαρμονική αξιόλογη είχε ο Δήμος και τη νεανική Συμφωνική Ορχήστρα νέων  «Νικόλαος Μάντζαρος» και τη Μαθητική ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Μάνος Λοΐζος»,  που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της ΟΛΜΕ  το 1992,  και  από το 1996 έβγαλαν το Δήμο πολλές φορές ασπροπρόσωπο σε εκδηλώσεις, δημιουργώντας και  ένα πολιτιστικό κλίμα  στα σχολεία.

·         Ξεχάσατε τις σχολικές εκδηλώσεις με συμμετοχές τριών σχολείων και περισσότερων από 100 μαθητών στην προετοιμασία και παρουσίαση τους; Οι ορχήστρες τις κάλυπταν στο μουσικό μέρος, με άλλα τόσα μέλη.
·         Ξεχάσατε τις πολλαπλές  συναυλίες των 100 νεαρών μουσικών; Τις σύνθετες εκδηλώσεις με προβολές και πλούσιο πολιτιστικό περιεχόμενο;
·         Ξεχάσατε που τις αξιοποιούσατε για να αναδείξετε τις χορωδίες του Δήμου;
·         Ξεχάσατε τις κοινές εκδηλώσεις με τη Φιλαρμονική;
·         Αγνοείτε ότι λειτούργησαν σαν φυτώριο για την ανάδειξη νέων μουσικών και πολλά μέλη τους είναι ήδη επαγγελματίες μουσικοί στις μεγάλες ορχήστρες, που διαθέτει ακόμη η χώρα;
·         Γιατί τις εγκαταλείψατε ενώ το κόστος λειτουργίας τους, χάρη στη διεύθυνσή τους αφιλοκερδώς από τους Γιώργο Σιωρά στις ορχήστρες και Φραγκίσκο Κοντορούση στη Φιλαρμονική, ήταν αμελητέο; Δεν έφερναν ψήφους;

·         Αδιαφορήσατε για τις απεριόριστες χαμένες ώρες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, από την αρχή της σχολικής χρονιάς και μέχρι το Φεβρουάριο  2014 περίπου, από έλλειψη εκπαιδευτικών.
·         Ανύπαρκτη η αντίδρασή σας για την κατάργηση των επαγγελματικών σχολών ΕΠΑΣ στο Πολυκλαδικό.
·         Εξακολουθείτε να διατηρείτε τα κοντέϊνερ στα 4ο και 6ο Γυμνάσια,  που συγχωνεύθηκαν, και στα 7ο και 21ο δημοτικά. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, υπάρχουν πριν από το 2000 και λειτουργούν κάτω από  αφόρητες συνθήκες  κρύου και ζέστης παρά την ύπαρξη κλιματιστικών.
·         Πότε θα τα καταργήσετε και με τι «ισοδύναμα» μέτρα; Ο μισός λογαριασμός της ΔΕΗ, που πληρώνουμε κάθε δίμηνο, αφορά τους διάφορους δημοτικούς φόρους και τέλη! Πόσα ακόμα θέλετε;  
·                 
Και ζητάτε να σας ψηφίσουμε!

Οι πιο πολλοί είστε παλαιάς κοπής πολιτευόμενοι. Έμπειροι λόγω της υπερ- εικοσάχρονης  ενασχόλησής και ανακύκλωσης σας στα διάφορα πόστα. Για σας η άγνοια δε συγχωρείται.
Και οι νεώτεροι  όμως, γονείς παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
·         Πώς μπορείτε να αγνοείτε με αναλγησία τα προβλήματα των συνομηλίκων σας, που για τη λύση τους σας ψήφισαν; Και που σήμερα, αντίθετα από εσάς, τους έχει ρημάξει τη ζωή η κρίση, για την οποία οι ίδιοι δεν είναι υπεύθυνοι;
Εσείς είστε η περίτρανη απόδειξη  ότι το «Καινούργιο» δεν είναι θέμα ηλικίας. Δεν μπορούν να το κάνουν πραγματικότητα όσοι ασχολούνται με τα κοινά για να εξυπηρετήσουν, ιδιοτελώς, πρώτα  τα ατομικά τους συμφέροντα ή για να διατηρήσουν τη βόλεψή τους. Το «Καινούργιο» χτίζεται, πέτρα την πέτρα, από ανθρώπους, αν είναι και νέοι ακόμη καλύτερα, που ειλικρινά οραματίζονται και επιδιώκουν και παλεύουν για καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους τους εργαζόμενους,  που παράγουν τον πλούτο της χώρας. Για όλα τα παιδιά αυτού του κόσμου. Για να έχουν ψωμί, υγεία, παιδεία, φάρμακα, εμβόλια, φροντίδα και προστασία. Και όχι να πεθαίνουν από πείνα τρία στο λεπτό, παγκοσμίως, σαν τα κοτόπουλα σε επιδημία. Στον όμορφο, ηθικό, αγγελικά πλασμένο κόσμο των αδηφάγων «αγορών».  

Τα παιδιά είναι το Μέλλον και όχι εσείς.

Όσοι από εμάς, κι είμαστε πολλοί, έχουμε κρατήσει ανέπαφη την κοινωνική μας ευαισθησία, τις αξίες μας και την αξιοπρέπειά μας, για τα παιδιά  θα παλεύουμε, συλλογικά και ατομικά. Κόντρα σ’ εσάς, όποτε χρειάζεται.
 « …Γιατί αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα…».

Σε λίγες μόνο μέρες θα κριθεί ξανά το έργο σας. Σε ζοφερές συνθήκες «Σοκ και Δέους». Ας ελπίσουμε ότι οι δημότες θα εκλέξουν αυτή τη φορά με σύνεση και διορατικότητα. Ας ελπίσουμε ότι, προς όφελός τους και για το συλλογικό συμφέρον, δεν θα επιλέξουν τη διαχείριση της εξαθλίωσής τους και ότι θα επιβάλλουν τις λύσεις, που τους αξίζουν.
           
Θεοπίστη Πάντου
   Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός


 Υ.Γ. Ζητώ την κατανόηση των Δημοτών που θα διαβάσουν την μακροσκελή επιστολή. Τόσο σοβαρά θέματα δεν αντιμετωπίζονται με συνθήματα και «έξυπνες¨» ατάκες