Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ



H APIΣTEPH ΠPΩTOBOYΛIA παρούσα στην εκλογική
μάχη με επικεφαλής τον ΓIΩPΓO ΣOΦH

Ηλιουπολίτες, Ηλιουπολίτισσες,

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Μία πρωτοφανής κρίση σαρώνει τις ζωές όλων μας. Φτώχεια, ανεργία, διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, της περίθαλψης, του δημόσιου σχολείου. Όλα αυτά που ο λαός μας κατάκτησε με την δουλειά του και με τους αγώνες του, συντρίβονται. Νοιώθουμε ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις που κυβερνούν στη χώρα μας για πάνω από 40 χρόνια επιχειρούν να πάρουν πίσω ότι έχουμε κερδίσει με τον τίμιο κόπο μας και αγώνα. Tα κόμματα του συστήματος και τα γεννόσημά τους απόλυτα υπόδουλα στα ξένα αφεντικά τους, πετάνε στον καιάδα εκατομμύρια εργαζομένων.

Ναι, αυτή είναι μια πολύ μεγάλη αλήθεια! Σήμερα, οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης και της υποτέλειας επιχειρούν να μας αφαιρέσουν την ίδια τη ζωή μας! Kαι αυτή την τραγική αλήθεια επιχειρούν να μας την εμφανίσουν σαν αναγκαιότητα για το δικό μας καλό, για να σώσουν τη χώρα και μας τους ίδιους όπως δήθεν υποστηρίζουν! Πόσο ψεύτικα λόγια! Πόσο μεγάλη υποκρισία απ’ τη μεριά των ισχυρών και πόση μεγάλη βαρβαρότητα κρύβουν τα λόγια τους και οι πράξεις τους!


Αγαπητοί συμπολίτες,

Ζούμε σε μια γωνιά του πλανήτη όπου καθημερινά γεγονότα αλλάζουν με πρωτοφανή ταχύτητα τον γεωγραφικό και πολιτικό χάρτη. Μέσα στη χρονιά που πέρασε είδαμε μεγάλες αλλαγές να γίνονται γύρω-γύρω απ’ τη χώρα μας. Η Βόρεια Αφρική, η Μέση Ανατολή και σήμερα ο Καύκασος αλλάζουν δραματικά εικόνα, συμπαρασύροντας με τις συνέπειες και όλες τις άλλες χώρες που σήμερα φαντάζουν σταθερές. Δυστυχώς, αυτές οι σαρωτικές αλλαγές δεν είναι επαναστάσεις όπως φαντάζονται ορισμένοι. Είναι εγκληματικές επεμβάσεις των μεγάλων δυνάμεων, των ιμπεριαλιστών που με των λαών το αίμα την Γη ξαναμοιράζουν!
Μέσα λοιπόν σε έναν κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται και μάλιστα βίαια, ζούμε και θα συνεχίσουμε να ζούμε για μεγάλη περίοδο. Μέσα λοιπόν σ’ αυτές τις συνθήκες το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια άλλη πραγματικότητα που αφορά την καθημερινή μας ζωή. Θα κληθούμε λοιπόν για να επιλέξουμε τους πιο «άξιους» δημοτικούς «άρχοντες». Θέλουμε λοιπόν να μιλήσουμε για τις δικές μας τις εμπειρίες, για τις δικές μας αλήθειες απ’ τη θητεία μας στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο και να σας προτείνουμε ορισμένα μέτωπα αγώνα που συνδέονται με την καθημερινή μας ζωή.
Ο απολογισμός της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Όταν στις προηγούμενες εκλογές διεκδικήσαμε την ψήφο του λαού της πόλης είχαμε κατά νου ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να συνδεθεί η καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων με τα κέντρα που παίρνονται οι αποφάσεις στην πόλη και να μπορέσει έτσι να ελεγχθεί εκεί που ήταν αναγκαίο, η στάση της δημοτικής αρχής. Είχαμε λοιπόν κατά νου να επιδιώξουμε να κινητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους συμπολίτες μας για να αποτρέψουν αντιλαϊκές πολιτικές. Αποδείχτηκε όμως ότι τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα. Σε λίγες μόνο περιπτώσεις υπήρξε σημαντική συμμετοχή. Oι περιορισμένες δυνατότητες, το γενικότερο κλίμα της αναποτελεσματικότητας και έλλειψης συντονισμού και δράσης, επέδρασε αρνητικά και στις κινητοποιήσεις στη πόλη.
Δεν λέμε ότι δεν έγινε τίποτε. Δεν μηδενίζουμε ούτε τη στάση μας ούτε την συμμετοχή των συμπολιτών μας. Λέμε, όμως, ότι σήμερα που η επίθεση που εξαπολύεται απ’ τη μεριά της άρχουσας τάξης, απ’ τη μεριά των ξένων αφεντικών Ε.Ε. και ΔΝΤ είναι τόσο μεγάλη, είναι αναγκαίο να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες για να αποκρουστούν τα εγκληματικά τους σχέδια. Οι συνέπειες αυτών των σχεδίων επιδρούν αποφασιστικά και στη ζωή μας μέσα στη πόλη, πολύ βέβαια περισσότερο όταν στην δημοτική αρχή υπάρχουν οι γνωστοί πρόθυμοι όχι μόνο να υποτακτούν αλλά να τρέξουν πρώτοι κιόλας να εφαρμόσουν και σε τοπικό επίπεδο τις βάρβαρες πολιτικές των μνημονίων.
Αξίζει όμως να θυμηθούμε τις σοβαρές κινητοποιήσεις που έγιναν για να αποτραπεί η συγχώνευση σχολικών μονάδων, που τόσο πολύ ήθελε ο απερχόμενος δήμαρχος, οι κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά για τους εργαζόμενους στο δήμο, για τους σχολικούς φύλακες, αλλά και τις κινητοποιήσεις ενάντια στη φασιστική βία της χρυσής αυγής και τέλος τις κινητοποιήσεις για να μην κλείσει ο ΕΟΠΥΥ στην πόλη. Σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ήταν παρούσα και επεδίωξε να δώσει το δικό της χρώμα με τα συνθήματά της και τις ανακοινώσεις της. Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι η εμπειρία μας από τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου είναι μάλλον αρνητική, αφού ο «Καλλικράτης» το έχει μετατρέψει σε ένα πλήρως γραφειοκρατικοποιημένο υποταγμένο στις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης.


Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ μπροστά στις νέες εκλογές

Συμπολίτες, συμπολίτισσες,

Θα μας ρωτήσει κάποιος και εσείς τι προτείνετε; Ποιές είναι οι δικές σας προτεραιότητες για τη ζωή μας στη πόλη; Οφείλουμε λοιπόν με ένα καθαρό τρόπο να πούμε ποιές εμείς πιστεύουμε ότι είναι οι άμεσες ανάγκες των συμπολιτών μας και προς τα πού πρέπει να κινηθούμε.
Για μας τα κύρια μέτωπα πάλης είναι αυτά που θα επιχειρήσουμε να περιγράψουμε παρακάτω καθώς και τι επιδιώκουμε στην κατεύθυνση αυτή.

α. Παιδικοί σταθμοί.
    ΟΛΑ τα ΠΑΙΔΙΑ στους ΣΤΑΘΜΟΥΣ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των ΤΡΟΦΕΙΩΝ.

Το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα που αντιμετώπισαν εκατοντάδες νέα ζευγάρια στη πόλη ήταν η έλλειψη παιδικών σταθμών. Να αναφέρουμε αρχικά ότι το νομικό πλαίσιο που ισχύει, απαγορεύει στη κυριολεξία στην μεγάλη πλειοψηφία των γονιών να κάνουν αίτηση για να πάνε τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό! Συγκεκριμένα, δικαίωμα αίτησης έχουν ΜΟΝΟ όταν και οι δύο οι γονείς είναι εργαζόμενοι και μάλιστα και οι δύο ασφαλισμένοι! Σήμερα λοιπόν που η ανεργία χτυπάει κόκκινο με πάνω από 1,5 εκατομμύρια άνεργους ο νόμος απαγορεύει στη συντριπτική πλειοψηφία να καταθέσει έστω και αίτηση για μια θέση στους παιδικούς σταθμούς. Μάλιστα βάζει και την προϋπόθεση της ασφάλισης όταν είναι γνωστό ότι και αυτοί που δουλεύουν είτε είναι απλήρωτοι ή πολλοί άλλοι είναι ανασφάλιστοι.
Αλλά και οι παιδικοί σταθμοί που υπάρχουν καλύπτουν ένα πολύ μικρό ποσοστό των αιτήσεων που κατατίθενται κάθε χρόνο. Να αναφέρουμε συγκεκριμένα ότι από ένα σύνολο 407 νέων αιτήσεων που μοριοδοτήθηκαν για το 2013, κόπηκαν για διάφορους λόγους 292 αιτήσεις δηλαδή μόλις το 28% των αιτήσεων ικανοποιήθηκαν! Να τονίσουμε επίσης ότι η δημοτική αρχή επιχείρησε να αντιστρέψει το αρνητικό αυτό κλίμα και προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ιδιωτικούς παιδότοπους (!) σαν παιδικούς σταθμούς για να εμφανίσει δήθεν κοινωνικό έργο. Η μόνιμη επωδός για τις τεράστιες αυτές ελλείψεις είναι η έλλειψη παιδικών σταθμών και η απαράδεκτα χαμηλή χρηματοδότηση. Εδώ βέβαια να τονίσουμε ότι υπάρχει μια προκλητική αντίφαση αφού υπάρχουν χρήματα και μάλιστα πολλά για να γίνονται αναπλάσεις των πλατειών με όλη την κακογουστιά που διακρίνει τα έργα αυτά, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για παιδικούς σταθμούς γιατί λένε ότι το απαγορεύει το ΕΣΠΑ δηλαδή το πρόγραμμα χρηματοδότησης απ’ την Ε.Ε. Δεν φανταζόμαστε ότι χρειάζονται περισσότερα σχόλια πάνω στη κατάσταση αυτή. Υπάρχει όμως η ανάγκη ενός ισχυρού μετώπου αντίστασης και πάλης του λαού της πόλης για να επιβάλλει το δικαίωμα της κάλυψης όλων των παιδιών χωρίς τροφεία σε παιδικούς σταθμούς αξιοπρεπείς και με κατάλληλο μόνιμο προσωπικό.

β. Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους.
    ΝΑ ΑΝΟIΞΕΙ ΑΜΕΣΑ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ.

Είναι γνωστή σε όλους η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του υπουργού υγείας. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είναι στην ουσία ανασφάλιστοι αφού δεν μπορούν να προσφύγουν παρά μόνο σε ιδιώτες γιατρούς επί πληρωμή. Το κλείσιμο του ΙΚΑ αποτέλεσε ένα ισχυρό χτύπημα σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπολιτών μας. Ταυτόχρονα η αύξηση των τιμών των φαρμάκων με διάφορους τρόπους, η αφαίρεση πολλών φαρμάκων απ’ την συνταγογράφηση, η περικοπή σημαντικών εξετάσεων και πολλές άλλες ρυθμίσεις έχουν υποβαθμίσει ολοκληρωτικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Απέναντι στην άθλια αυτή κατάσταση οι περιορισμένες κινητοποιήσεις που έγιναν δεν στάθηκαν ικανές να αποτρέψουν τα χειρότερα. Όμως και παρά την αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρέπει ο αγώνας να συνεχιστεί και μάλιστα να ενταθεί την επόμενη περίοδο.

Στόχοι του αγώνα αυτού πρέπει να είναι οι εξής:
ΠPΩTO να ανοίξει άμεσα πολυιατρείο στην πόλη με πλήρη στελέχωση σε ιατρικό
και νοσηλευτικό προσωπικό.
ΔEYTEPO να καταργηθούν όλες οι επιβαρύνσεις πάνω στα φάρμακα που αυξάνουν
με διάφορους τρόπους το κόστος αγοράς.
TPITO πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανασφάλιστους, άνεργους.
Είναι επίσης αναγκαίο να διευρυνθεί ο αγώνας, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα
της ελεύθερης πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας για όλους τους ασθενείς.

γ. Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά.
KANENA ΠAIΔI έξω απ΄ το ΣXOΛEIO. KANENAΣ EKΠAIΔEYTIKOΣ να μην AΠOΛYΘEI.
    
Τα προηγούμενα χρόνια της εφαρμογής του μνημονίου η παιδεία δέχθηκε ίσως τις πιο σοβαρές επιθέσεις. Εκατοντάδες σχολικές μονάδες έκλεισαν μέσα απ’ τις συγχωνεύσεις, τα παιδιά σε όλες τις βαθμίδες στοιβάζονται σε πολυμελή τμήματα. Πάνω από 15.000 μαθητές των ΕΠΑΛ και πάνω από 2500 εκπαιδευτικοί πετάχτηκαν έξω απ’ την εκπαίδευση με μοναδικό στόχο να υπηρετήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και ταυτόχρονα να υποβαθμίσει το μορφωτικό επίπεδο της νεολαίας. Η υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου σε όλες τις βαθμίδες, η διασφάλιση του δικαιώματος στη μόρφωση για όλα τα παιδιά και το σπάσιμο των ταξικών φραγμών αποτελεί άμεση προτεραιότητα για το λαό μας και για τις ανάγκες της νεολαίας. Kαθήκον της εκάστοτε δημοτικής αρχής να καλύπτει με επάρκεια τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, καθώς και τις αναγκαίες επισκευές.

δ. H υπεράσπιση του περιβάλλοντος στα χέρια των πολιτών.

Αν και η Ηλιούπολη είναι μια πόλη με ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες, με αρκετό πράσινο και ευνοϊκή θέση έχει ταυτόχρονα και αρκετά προβλήματα που συνδέονται πρώτα απ’ όλα με το σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα που την επιβαρύνει σημαντικά. Αν και η επέκταση του μετρό έχει προκαλέσει μια κάποια ανακούφιση στο νότιο τμήμα της πόλης εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα.

Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι:

*  Ακόμα ο σταθμός Aγίου Δημητρίου δεν διαθέτει παρκινγκ και έτσι δυσκολεύεται η πρόσβαση
     των Hλιουπολιτών και δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στη γειτονιά.
*  H συνεχιζόμενη διαμπερής κυκλοφορία της Kατεχάκη - Αλίμου, κάνει ακόμα πιο δύσκολη
     την κυκλοφορία των πεζών και οχημάτων στη πόλη και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους.
*  Παραμένει σε λειτουργία το KYT παρά την τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας
     και σχεδιάζεται μάλιστα η επέκτασή του.
*  Εγκαταλείπονται ασυντήρητοι οι λιγοστοί χώροι αναψυχής και άθλησης για την νεολαία έτσι
     που αποτελούν ντροπή για την πόλη κυρίως στην περιοχή του Aγ. Kωνσταντίνου.
*  Παραμένει σε εκκρεμότητα το πρόβλημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας
     που διεκδικούν ακόμα οι κληρονόμοι των μεγαλοτσιφλικάδων της περασμένης εκατονταετίας.

ε. Λειτουργία του δήμου.

Αναμφισβήτητα το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, η δραματική μείωση του αριθμού των εργαζομένων και η εφαρμογή του νόμου του Καλλικράτη έχει δημιουργήσει ασφυξία στην παροχή των όποιων υπηρεσιών του δήμου. Έτσι οι σοβαρότατες ελλείψεις στο προσωπικό δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην καθαριότητα, στην συντήρηση του πράσινου αλλά και στη συντήρηση των σχολείων. Οι προσπάθειες της απερχόμενης δημοτικής αρχής να μπαλώσει τα πράγματα με μικροπαρεμβάσεις οδήγησαν σε πλήρες αδιέξοδο την λειτουργία του. Οι κοινωνικές υπηρεσίες ουσιαστικά διαλύθηκαν και αντικαταστάθηκαν απ’ τα λεγόμενα κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία και άλλες δομές που βαφτίζονται κοινωνικές και που έχουν αντικαταστήσει τις κοινωνικές παροχές με την φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη. Μάλιστα ακόμα και αυτή η ελεημοσύνη έχει σαν στόχο όχι την κάλυψη έστω κάποιων αναγκών αλλά την δημιουργία πελατειακών σχέσεων ιδιαίτερα τώρα μπροστά στις επερχόμενες εκλογές. Θεωρούμε ότι τα δικαιώματα στη ζωή δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για συλλογή ψήφων. Πολύ περισσότερο τα δικαιώματα των ανέργων, των φτωχών και όλων αυτών που υποφέρουν πρέπει να αντιμετωπίζονται ακριβώς σαν δικαιώματα και όχι σαν φιλευσπλαχνία και για το λόγο αυτό απαιτείται μια δημοτική αρχή που θα έχει τη θέληση μαζί με το λαό να ανατρέψει τη σημερινή κοινωνική βαρβαρότητα.

Στα χρόνια που έρχονται οι αγώνες του λαού μας θα ενταθούν.
H APIΣTEPH ΠPΩTOBOYΛIA ΘA EINAI ΠAPOYΣA!!!
 Θα παίρνουμε μέρος, όπως κάναμε μέχρι τώρα, σε κάθε μικρή ή μεγάλη κινητοποίηση
στην πόλη, με όλες μας τις δυνάμεις.
Θα είμαστε και στις εκλογές παρόντες για να φτάσει η φωνή μας  παντού
στην Hλιούπολη, για να συναντηθούμε με ακόμη περισσότερους Hλιουπολίτες.

KAΛOYME όλους τους Hλιουπολίτες να μας στηρίξουν για να πάει η φωνή μας
ακόμη πιο μακριά.

KAΛOYME όλους τους Hλιουπολίτες να πλαισιώσουν κάθε αγώνα που θα ξεσπάσει
Για την υπεράσπιση, τη διατήρηση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας,
γιατί μόνο εκεί υπάρχει ελπίδα!

KAΛOYME όλους τους Hλιουπολίτες να ΣTHPIΞOYN με την ψήφο τους την
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤOΒOΥΛΙΑ με
Yποψήφιο Δήμαρχο τον ΓIΩPΓO ΣOΦH

Γιατί μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον της Πόλης μας!