Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΟΦΑΣΗ Κ.Ε. Μ-Λ ΚΚΕ: ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Μ-Λ ΚΚΕ_OloiStonAgona_2α (2)

Απόφαση της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ για την πολιτική κατάσταση, τα πολιτικά και οργανωτικά καθήκοντα της επόμενης περιόδου

Δημοσιεύουμε το τελευταίο τμήμα της απόφασης της Κ.Ε. που αφορά την εσωτερική κατάσταση και τα οργανωτικά καθήκοντα του κόμματος

 Γ. Η εσωτερική κατάσταση

7. Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να εξελίσσεται και την οικονομική κρίση να θεριεύει, διαγράφονται εξαιρετικά δυσοίωνες προοπτικές. Στην εξουθενωμένη από τα μνημόνια Ελλάδα, καταγράφηκε η μεγαλύτερη -μεταπολεμικά- ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Με δεδομένη την κατάρρευση του τουρισμού, αλλά και το βούλιαγμα και άλλων τομέων της οικονομικής ζωής της χώρας, αναπτύσσεται μια ακόμη πιο αρνητική δυναμική για την επόμενη χρονική περίοδο. Η ανασφάλεια γενικεύεται, το λαϊκό εισόδημα συρρικνώνεται, η ανεργία γιγαντώνεται, τα λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πολλαπλασιάζονται, η φτώχεια και η εξαθλίωση εξαπλώνονται. Αυτή είναι η αμείλικτη πραγματικότητα, και σε αυτήν η κυβέρνηση ΝΔ απαντάει με μια ακόμη πιο σκληρή αντιλαϊκή πολιτική.
Οι κάλπικες διακηρύξεις της για την επιτυχή, δήθεν, αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας συνθλίβονται από τη μόνη αλήθεια της εγκατάλειψης του ΕΣΥ και της εγκληματικής της αδιαφορίας να εξασφαλίσει στοιχειωδώς ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες για το λαό. Όχι μόνο δεν αντιμετώπισε τις τραγικές ελλείψεις και ανεπάρκειες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αλλά συνέχισε την πολιτική της αποδόμησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας και της περικοπής των κοινωνικών δαπανών. Η πολιτική της απέναντι στην πανδημία συνοψίζεται στη διασπορά φόβου και ανασφάλειας, την εντεινόμενη καταστολή και τη μετακύλιση κάθε ευθύνης στο λαό.


Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιταχύνει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Με απανωτές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου κατά την περίοδο της καραντίνας, με μια σειρά νομοσχέδια τώρα, δημιουργεί συνθήκες άγριας οικονομικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων, επιχειρεί να ξεθεμελιώσει όσα εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές κατακτήσεις έχουν απομείνει από τα δέκα χρόνια μνημονιακής επέλασης, προετοιμάζει πυρετωδώς την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από τις τράπεζες και τα funds μέσα από το νέο πτωχευτικό κώδικα, συνεχίζει το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και υποδομών, περνάει σε επίθεση ενάντια στην Παιδεία με νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, εφαρμόζει μια σκληρή αντιπροσφυγική πολιτική.
Την ίδια στιγμή, προσφέρει πλούσιες κρατικές παροχές, κίνητρα και κερδοσκοπική ασυδοσία στο μεγάλο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο. Όλες οι εξαγγελίες της, όλα τα μέτρα της πιστοποιούν την κραυγαλέα στήριξη της οικονομικής ολιγαρχίας και την παράδοση της χώρας στους εταίρους και προστάτες της.
Όσο για τα αναμενόμενα δάνεια και τις επιχορηγήσεις του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, το μόνο βέβαιο είναι πως θα συνοδεύονται από δρακόντειους όρους και δεσμεύσεις, κατά τα γνωστά μνημονιακά πρότυπα. Δηλαδή, απαρέγκλιτη εφαρμογή μιας πολιτικής σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και νέα έφοδο στα εργατολαϊκά στρώματα. Με τα γνωστά αποτελέσματα. Νέα εκτίναξη του δυσθεώρητου χρέους και ενίσχυση όλων των παραγόντων που οδήγησαν στη βαθύτερη εξάρτηση, τη νεοαποικιακή υποδούλωση και τη λεηλασία του λαού και της χώρας, τα τελευταία δέκα χρόνια. Η μνημονιακή ασφυκτική επιτήρηση και υποδούλωση διαιωνίζεται και ενισχύεται.
Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες και τις ταξικές αντιθέσεις και δημιουργεί την αντικειμενική βάση για την ανάπτυξη μαζικών λαϊκών αγώνων. Γι’ αυτό η πολιτική σιδηράς πυγμής απέναντι στον «εσωτερικό εχθρό» αποκτά όλο και πιο σκληρή έκφραση. Κατακτημένα δημοκρατικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες, που θεωρούνταν δεκαετίες αυτονόητα και αναφαίρετα, καρατομούνται εν ψυχρώ, με μια επιταχυνόμενη διαδικασία.
Με τη διαρκή επίκληση του δόγματος «νόμος, τάξη και ασφάλεια», με συνεχείς συκοφαντικές επιθέσεις ενάντια στις απεργίες των εργαζομένων, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις νεολαιίστικες ανάγκες και κινητοποιήσεις, με την αµαύρωση της Αριστεράς και της κοµµουνιστικής ιδεολογίας και τη κατασυκοφάντηση της ιστορίας του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, με αναφορές ακροδεξιού τύπου για το προσφυγικό ζήτημα, η κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύει διαρκώς το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, περιστέλλει και καταπατά στοιχειώδη δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, εξοπλίζει και επιστρατεύει τα σώματα καταστολής.
Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, περιορισμοί και απαγορεύσεις για τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις, «ηλεκτρονικό μητρώο» για το φακέλωμα της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων, αντιαπεργιακά μέτρα είναι ο μέχρι τώρα αντιδραστικός κυβερνητικός απολογισμός. Παράλληλα, προχωρεί στην οικοδόμηση ενός σκληρού αστυνομικού κράτους. Τα κρούσματα αστυνομικής βαρβαρότητας πληθαίνουν, το κέντρο της Αθήνας ΜΑΤοκρατείται, «ευέλικτα» αστυνομικά σώματα καταστολής αλωνίζουν την πόλη, οι καταδρομικές έφοδοι και η ανοικτή αστυνομοκρατία είναι στην ημερήσια διάταξη.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ΝΔ, μετά το κάψιμο της Μόριας και τη δημιουργία του νέου στρατοπέδου συγκέντρωσης Καρά Τεπέ, επιστρατεύει άγρια καταστολή ενάντια στους πρόσφυγες και τους κατοίκους των νησιών και προσφεύγει στη στρατοκρατική θωράκιση στις «πύλες εισόδου», όπως είδαμε στις αρχές του χρόνου με την «ασύμμετρη απειλή» και τους φράκτες στον Έβρο, μετατρέποντας την Ελλάδα σε σιδερόφρακτο φρούριο της ΕΕ. Με αποτέλεσμα, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες να εγκλωβίζονται στις δυο πλευρές των συνόρων και να γίνονται τα θύματα μιας απάνθρωπης πολιτικής των κυβερνήσεων.
Η παλιά συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, την οποία δουλικά υπηρετεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η νέα πρόταση της ΕΕ για το «Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το Άσυλο», διαιωνίζουν το καθεστώς βαρβαρότητας σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, ενταφιάζουν τα δικαιώματά τους, πολλαπλασιάζουν την καταστολή και τους μηχανισμούς απόκρουσης και αποκλεισμού τους, νομιμοποιούν το μαζικό και αναγκαστικό τους εγκλωβισμό σε χώρες που δεν θέλουν να παραμείνουν.
Στην εξωτερική πολιτική, η κυβέρνηση ΝΔ ενισχύει τα ιμπεριαλιστικά δεσμά, με την Ελλάδα να αποτελεί εξάρτημα της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του ΝΑΤΟ, που βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων. Με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ πριν και της κυβέρνησης της ΝΔ τώρα, με την υπογραφή της λεγόμενης «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ», οι αμερικάνικες βάσεις και οι “διευκολύνσεις” αυξάνονται και ενισχύονται, όπως διαπιστώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο. Η ΝΔ είναι το κόμμα που σταθερά πλειοδοτούσε και πλειοδοτεί σε δουλοφροσύνη απέναντι σε ΗΠΑ και ΕΕ. Υποταγή στους ξένους δυνάστες, ενδοτισμός στον τουρκικό επεκτατισμό, φτώχεια και καταστολή στο λαό. Αυτή είναι η πολιτική της ελληνικής ολιγαρχίας και όλων των κυβερνήσεών της διαχρονικά.
8. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας, νομιμοποίησε και δικαίωσε την πολιτική των μνημονίων, απαξίωσε και υπονόμευσε το συνδικαλιστικό κίνημα, τα εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες, εξωράισε και συμφιλίωσε πλατιά λαϊκά στρώματα με την ιδεολογία και τις αξίες του συντηρητικού χώρου, απογείωσε την πολιτική της υποτέλειας σε ΗΠΑ και ΕΕ, όπως διαπιστώθηκε ξανά με την επίσκεψη Πομπέο στη χώρα μας, την «ιστορική» συμφωνία με τη Β. Μακεδονία και τον συναγωνισμό αμερικανοδουλείας στον οποίο επιδόθηκε από κοινού με τη ΝΔ.
Τώρα, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν το λαό και τον τόπο, στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική, ουσιαστικά συναινεί, συμπλέει και στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ, επιδεικνύοντας στάση «υπεύθυνης πολιτικής δύναμης». Στην υγειονομική και οικονομική κρίση, στην ελληνοτουρκική κρίση και την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, στην ασφυκτική πρόσδεση και την υποταγή της χώρας στις ΗΠΑ και την ΕΕ οι διαφοροποιήσεις είναι μικρές και υποκριτικές. Η περιβόητη «ισχυρή αντιπολίτευσή» του δεν είναι ούτε ισχυρή ούτε αντιπολίτευση.
Μαζί με το κόμμα της Δεξιάς αποτελούν σήμερα τους κύριους στυλοβάτες επιβολής των συμφερόντων των ιμπεριαλιστών και της ντόπιας ολιγαρχίας και βρίσκονται και οι δυο απέναντι από το λαό, στο ίδιο αντιλαϊκό χαράκωμα. Καμιά παραπλανητική κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καμιά δημαγωγική όξυνση της αντιπολιτευτικής του τακτικής δεν μπορεί να συγκαλύψει αυτή την αλήθεια.
Η ουσιαστική ταύτιση της πολιτικής του με αυτή της ΝΔ, τον έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση της εκλογικής του επιρροής και δεν ευνοεί την ανάκαμψή του. Οι συνεχείς τριγμοί στις γραμμές του, οι εσωτερικές διαφωνίες και αντιθέσεις, οι αποστασιοποιήσεις, οι αποχωρήσεις και τα εντεινόμενα εκφυλιστικά φαινόμενα, είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της ιδεολογικής και πολιτικής χρεοκοπίας της πολιτικής του. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ο Α. Τσίπρας και η ηγετική του ομάδα επιχειρεί -με το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «σύγχρονο αρχηγικό σοσιαλδημοκρατικό» κόμμα- να απαντήσει στα αδιέξοδα και να προσεταιριστεί και εγκλωβίσει τον ενδιάμεσο κεντρώο πολιτικό χώρο. Και αναζητεί, εναγωνίως, αντιπολιτευτική γραμμή που θα τον παγιώσει στη θέση της αξιόπιστης εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης και θα δημιουργήσει συνθήκες επανόδου του στην κυβερνητική εξουσία.
9. Οι καθοδηγητές του ΚΚΕ, στα πλαίσια των θεωριών τους που διαστρεβλώνουν το λενινισμό, έχουν, εδώ και χρόνια, αναγορεύσει την Ελλάδα σε “ιμπεριαλισμό”, ενώ αρνούνται, απορρίπτουν και δυσφημούν τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα για εθνική ανεξαρτησία, με το σαθρό και ανιστόρητο επιχείρημα ότι θέτει την εργατική τάξη κάτω από “ξένη σημαία”! Αυτό διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο στη χώρα μας, που την υποβάθμισαν πλήρως. Στην πραγματικότητα, ήταν απόντες από τις αντιαμερικανικές κινητοποιήσεις που έγιναν, υποσκάπτοντας και αφοπλίζοντας το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και δείχνοντας πού οδηγεί η εγκατάλειψη των αντιιμπεριαλιστικών αιτημάτων του λαού μας.
Απορρίπτουν τη γενική γραμμή της Γ΄ Διεθνούς, την πολιτική των αντιφασιστικών μετώπων, τη γραμμή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και γίνονται οπαδοί των τροτσκιστικών θεωριών. Συγκαλύπτοντας, από τις θέσεις ενός κούφιου αντικαπιταλισμού, τη βαθιά και ολόπλευρη εξάρτηση της Ελλάδας, εξωραΐζουν στην πράξη την υπάρχουσα αντιλαϊκή εξουσία και συμβάλλουν όχι στην ανατροπή αλλά στην εδραίωσή της. Μια τέτοια οπορτουνιστική πολιτική προσαρμογής στην κυρίαρχη αστική πολιτική αποτέλεσε η θέση τους περί «ασύμμετρης απειλής» για το προσφυγικό, αναπαράγοντας ατόφια τη θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η καλλιέργεια ενός κλίματος «εθνικής ομοψυχίας» και στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την πανδημία και την ελληνοτουρκική κρίση.
Όλη η αντικαπιταλιστική λογοκοπία της ηγεσίας του KKE έρχεται να συγκαλύψει τη χρεοκοπία της ρεβιζιονιστικής του γραμμής. Παρότι τώρα η πολιτική του εμφανίζεται με μια μορφή «επαναστατικής αδιαλλαξίας», με κούφιες «αντεπιθέσεις» και εφετζίδικες ενέργειες της στιγμής, το περιεχόμενο και η ουσία της παραμένουν αναλλοίωτα. Έχει τα ίδια με πριν αποτελέσματα και αναπαράγει τα ίδια και χειρότερα αδιέξοδα στις γραμμές του.
Η γραμμή του ΚΚΕ αδυνατεί να εκφράσει τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών μαζών και να δώσει ώθηση στους μαζικούς αγώνες. Αντί να συγκεντρώνει, απομακρύνει λαϊκές δυνάμεις. Αντί να υποβοηθά, να ενοποιεί και να ανυψώνει, κατακερματίζει τους αγώνες των λαϊκών μαζών και ματαιώνει την προοπτική τους.
10. Η καταδίκη και φυλάκιση των φασιστών της ΧΑ, των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα και σειράς εγκληματικών επιθέσεων σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, είναι το αποτέλεσμα του ασίγαστου αντιφασιστικού αγώνα του λαού μας όλα αυτά τα χρόνια για την πολιτική απομόνωση και την αχρήστευση των σχεδίων τους και ήρθε ύστερα από το πέταγμα των ναζιστών από τη Βουλή στις περσινές βουλευτικές εκλογές.
Καμιά καταδίκη της ΧΑ δεν μπορεί να ξεπλύνει τις ευθύνες των αστικών κομμάτων για την εμφάνιση, το φούντωμα και την εγκληματική δράση της. Αποτελεί πρόκληση και προσβολή απέναντι στα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας η προσπάθεια της ΝΔ να καρπωθεί και να καπηλευτεί την καταδικαστική απόφαση. Ήταν η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων που επέβαλαν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ η οποία έστρωσε το έδαφος, επώασε το αυγό του φιδιού και θέριεψε το νεοναζιστικό τέρας, προσφέροντας ανοχή και στήριξη στην εγκληματική και τρομοκρατική δράση της ΧΑ τα προηγούμενα χρόνια.
Οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι δεσμοί της ΧΑ με δυνάμεις και μηχανισμούς του αστικού κράτους ήταν γνωστοί όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και ότι αξιοποιήθηκε σαν δύναμη κρούσης για την τρομοκράτηση του λαού και το χτύπημα του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος. Ακόμη και σήμερα δραστηριοποιούνται παραδίπλα της διάφορες φασιστικές, πατριδοκάπηλες, ακροδεξιές οργανώσεις και κινήσεις με ανάλογες διασυνδέσεις και σχέσεις με υπηρεσίες και μηχανισμούς της αντίδρασης, ορισμένες δημιουργημένες από πρώην στελέχη της.
Αυτό που έχει σημασία είναι η συνέχιση του αγώνα για το ξεσκέπασμα της προπαγάνδας των φασιστών, η καταδίκη του αντιδραστικού εθνικισμού, του αντικομμουνισμού και της μισαλλόδοξης, ρατσιστικής αντιμεταναστευτικής υστερίας. Αυτός ο αγώνας πρέπει να συνδέεται με την αποφασιστική καταδίκη του ιμπεριαλισμού, της ντόπιας ολιγαρχίας και των κυβερνήσεών τους που με την πολιτική τους θρέφουν το φασισμό.
11. Μπροστά στο νέο γύρο αντιλαϊκής – αντεργατικής επίθεσης από την κυβέρνηση της ΝΔ, με άλλοθι την πανδημία, ο λαός δεν έχει άλλη λύση παρά να αντιπαρατάξει τον ενισχυμένο, ενωτικό, παρατεταμένο μαζικό αγώνα του για να μπορέσει να βγει από το τούνελ της φτώχειας και της ανεργίας, ενάντια στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών, για πραγματικά δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στον ορυμαγδό των αντεργατικών μέτρων -και παρά τον άθλιο, διαλυτικό ρόλο της ηγεσίας της ΓΣΕΕ- έδειξαν τη διάθεση των εργαζομένων να αντιπαλέψουν την αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ.
Το Μ-Λ ΚΚΕ αντιμετώπισε τη νέα πολιτική πραγματικότητα και την απότομη αλλαγή των συνθηκών με άμεσο, σταθερό και αποφασιστικό τρόπο. Το κόμμα κινήθηκε σταθερά στην κατεύθυνση πως κεντρικός στόχος πρέπει να είναι η εναντίωση στην κυβερνητική πολιτική των σκληρών αντιλαϊκών-αντεργατικών μέτρων, των αστυνομικών απαγορεύσεων, της «ατομικής ευθύνης», που προκρίθηκαν για να διασωθεί η πολιτική διάλυσης του ΕΣΥ.
Τα μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ και της Πορείας ανταποκρίθηκαν με αγωνιστικό πνεύμα στη δύσκολη κατάσταση. Συμμετείχαμε δραστήρια στις κινητοποιήσεις όλης της προηγούμενης περιόδου στο κέντρο και την επαρχία, ιδιαίτερα στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών, ενώ πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικές κομματικές εξορμήσεις ενάντια στα σκληρά αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα, για την ενίσχυση του ΕΣΥ, κόντρα στην πολιτική του εκφοβισμού και σε κάθε προσπάθεια φίμωσης.
Συνοπτικά μπορούμε να πούμε ότι παραμείναμε στέρεοι και μάχιμοι, μπροστά στην απότομη αλλαγή της πολιτικής κατάστασης, σε συνθήκες αστυνομικών απαγορεύσεων και, παρά τις μικρές μας δυνάμεις, με αντοχή και σταθερότητα, δείξαμε ότι το Μ-Λ ΚΚΕ είναι μια μάχιμη κομμουνιστική δύναμη με ιδεολογικοπολιτικά εφόδια και εξοπλισμό που του επιτρέπουν να προχωρά μπροστά, ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες. Έτσι και τώρα, αναπτύσσουμε την πάλη μας στις συνθήκες της νέας «κανονικότητας», παλεύοντας να μπει φραγμός στη νέα αντιλαϊκή επίθεση της ΝΔ, στο νέο χουντονόμο για τις διαδηλώσεις, συμμετέχοντας δραστήρια σε μια σειρά αντικυβερνητικές, αντιφασιστικές και αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις που έγιναν το τελευταίο δίμηνο, πρωτοστατώντας στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία και τους συλλόγους, στα κοινωνικά μέτωπα πάλης, παλεύοντας να περάσει στο κίνημα η κατεύθυνση πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος αγωνιστικής απάντησης από την παλλαϊκή ενότητα και πάλη.
12. Άμεσα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί η υπόθεση της ΛΑ-ΑΑΣ. Να πάψει να βρίσκεται στην αφάνεια και την απαξία και οι δυο οργανώσεις, που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εδώ και τρεις μήνες, έχουμε καλέσει τους σ. του ΚΚΕ (μ-λ) να απαντήσουν για ποιο λόγο αρνούνται να συζητήσουμε για την τύχη της ΛΑ-ΑΑΣ και αυτοί σιωπούν και υπεκφεύγουν. Αναμφισβήτητα, η όξυνση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων τους τελευταίους μήνες, η ανάπτυξη της πολιτικής συνεργασίας του ΚΚΕ (μ-λ) με τον «αντικαπιταλιστικό» χώρο, η αντίληψή του για τα συνδικάτα, βασικά ζητήματα στα οποία έχει μετατοπίσει τις θέσεις του από τις θέσεις της ΛΑ-ΑΑΣ, επιδείνωσε τη δύσκολη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια τόσο ανάμεσα στις δυο οργανώσεις όσο και στο εσωτερικό της ΛΑ-ΑΑΣ. Χωρίς να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στις σοβαρές πολιτικές διαφωνίες που υπάρχουν και στα προβλήματα που δημιουργούν στη δράση, θεωρούμε πως δεν πρέπει αυτά να οδηγήσουν στη διάλυση της ΛΑ-ΑΑΣ, αλλά πως πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες να τα επιλύσουμε. Όσο κι αν οι διαφωνίες περιορίζουν το πλαίσιο δράσης της, εάν υπάρχει πολιτική βούληση, μπορεί να υπάρξει ευρύ πεδίο ανάπτυξης του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού αγώνα της ΛΑ-ΑΑΣ στη βάση των αποφάσεων της τελευταίας Συνδιάσκεψής της, το 2018. Από την πλευρά μας θα επιμείνουμε και θα επιδιώξουμε το συντομότερο να ξεκαθαριστεί η θέση του ΚΚΕ (μ-λ) και να αποσαφηνιστεί η τύχη της ΛΑ-ΑΑΣ.

Δ . Για τα οργανωτικά ζητήματα

13. Η έμφαση με την οποία τέθηκαν τα οργανωτικά ζητήματα, τα τελευταία χρόνια, έχει φέρει θετικά αποτελέσματα στη ζωή του κόμματος, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε τους τελευταίους μήνες η πανδημία.
Τα οργανωτικά ζητήματα και ιδιαίτερα αυτό που πρέπει περισσότερο να απασχολήσει την οργάνωσή μας, και πιο αποφασιστικά να έρθει στο επίκεντρο της κομματικής μας ζωής, παρά τα προβλήματα της πανδημίας, είναι το κρίσιμο ζήτημα της σύνδεσης με τον κόσμο γύρω μας, η ενίσχυση των πολιτικών και οργανωτικών δεσμών, η οργανωτική ανάπτυξη και η κομματική στρατολόγηση. Όμως, πρέπει πιο αποφασιστικά να σκύψουμε πάνω στις αδυναμίες που εντοπίζουμε στο κεφάλαιο αυτό. Να μην τις κουκουλώσουμε, να μην τις προσπεράσουμε, ούτε να τις αγνοήσουμε.
Το Μ-Λ ΚΚΕ διαθέτει έναν ιδεολογικό και πολιτικό προσανατολισμό που δοκιμάστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και επιβεβαιώθηκε στην πράξη και στην πορεία των μεγάλων πολιτικών γεγονότων, μια γραμμή προσγειωμένη στο έδαφος της ταξικής πάλης και αυτό αποτελεί τη δύναμη της οργάνωσής μας που πρέπει εσωτερικά, βαθύτερα, να αφομοιωθεί και να αξιοποιηθεί.
Η απήχηση αυτής της γραμμής, το πραγματικό της εύρος, βρίσκεται πιο μακριά από την όποια καταγραφή του Μ-Λ ΚΚΕ και πολύ πιο μακριά από τις οργανωμένες δυνάμεις. Αντίστοιχα, διευρυμένο είναι το κύρος του κόμματός μας στη βάση μιας πολύχρονης στάσης σταθερότητας, συνέπειας, σοβαρότητας και προσγείωσης, χαρακτηριστικά που ούτε εύκολα μπορούν να κατακτηθούν, ούτε από τη μια μέρα στην άλλη.
Με αυτό τον ιδεολογικοπολιτικό προσανατολισμό και τα εργαλεία που διαθέτουμε, μπορούμε να βάλουμε στόχο και να κάνουμε ένα στέρεο οργανωτικό βήμα μπροστά. Να δουλέψουμε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των οργανωτικών δεσμών. Να δουλέψουμε συστηματικά και επίμονα με συγκεκριμένες στοχεύσεις και ιεραρχήσεις, άλλοτε γοργά και αποφασιστικά, άλλοτε υπομονετικά και σταθερά, ποτέ όμως
άτολμα και αναβλητικά.
Ξεκινώντας από τις πραγματικές συνθήκες που υπάρχουν γύρω μας, χωρίς υποτίμηση ανθρώπων, χωρίς δισταγμούς και εύκολες απογοητεύσεις, χωρίς να εκβιάζουμε αποτελέσματα, αλλά κυρίως χωρίς να αφήνουμε αναξιοποίητες δυνατότητες που υπάρχουν, κάθε μέλος του κόμματος και της νεολαίας πρέπει να κάνει την υπόθεση της κομματικής οικοδόμησης δική του υπόθεση.
Κάθε κομματική οργάνωση και πυρήνας, κάθε γραφείο και κάθε υπεύθυνος πρέπει αναλυτικά και διεξοδικά να στραφεί στη συζήτηση αυτή με συγκεκριμένα καθήκοντα και στοχεύσεις, να αξιοποιήσει τη μορφή των συστηματικών οργανωμένων συζητήσεων με τον εξωκομματικό περίγυρο, να καταγράψει τον περίγυρο και συστηματικά να ελέγχει τη δουλειά αυτή.

Ε. Η δουλειά στη νεολαία

14. Η δουλειά στη νεολαία αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς της οργανωτικής μας πολιτικής, καθώς αφορά τη συνέχεια και το μέλλον του κόμματος. Αναμφίβολα, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά θετικά και ενθαρρυντικά βήματα σε ό,τι αφορά στη στρατολόγηση νέων συντρόφων και συναγωνιστών στην Οργάνωση Νεολαίας. Νέοι σύντροφοι ανέλαβαν κεντρικά κομματικά καθήκοντα,
ενώ συνολικά η νεολαία έχει αναβαθμίσει το ρόλο της στο σύνολο της κομματικής δουλειάς. Ωστόσο, η ανάπτυξή μας στη νέα γενιά παραμένει ακόμη αδύναμη και θα απαιτηθούν επίμονες προσπάθειες για να ξεπεράσουμε αδυναμίες και ελλείψεις που παρατηρούνται.
Σε ό,τι αφορά στη δουλειά μας στην εργαζόμενη νεολαία, είναι σίγουρα θετικό ότι -στο σύνολό τους- οι σύντροφοι της νεολαίας που μπήκαν πρόσφατα ή μπαίνουν τώρα στον εργασιακό στίβο ανήκουν σε μαζικούς χώρους, είναι μέλη των σωματείων τους, ενώ ιδιαίτερα θετική είναι η παρουσία των νέων εργαζόμενων συντρόφων στις απεργιακές κινητοποιήσεις, κόντρα στο κλίμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας και του φόβου της απόλυσης. Επίσης, πρέπει να αξιολογηθεί θετικά η σύνδεση των νέων συντρόφων με την ΕΡΓ.Α.Σ, η οποία φυσικά και πρέπει να διανύσει αρκετά ακόμη βήματα για το ατσάλωμά τους και το «χώνεμα» της πολιτικοσυνδικαλιστικής μας γραμμής. Η βασική αδυναμία στον τομέα αυτό είναι το χαμηλό επίπεδο σύνδεσης με περίγυρο στους χώρους δουλειάς, κάτι που πρέπει άμεσα να απασχολήσει τους πυρήνες της νεολαίας, καθώς και το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΡΓ.Α.Σ.
Η δουλειά μας στη φοιτητική και μαθητική νεολαία, παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί. Κρίκος στη σύνδεσή μας με συναγωνιστές μαθητές αποτελεί η εφημερίδα της «Μαθητικής Πορείας», που πρέπει να συστηματοποιηθεί η έκδοσή της. Βασικό μας μέλημα στο φοιτητικό τομέα πρέπει να είναι η σύνδεσή μας με νέους φίλους και συναγωνιστές που υπάρχουν στον περίγυρο της οργάνωσης, με στόχο την ενίσχυση και το δυνάμωμα της αυτοτελούς δράσης και παρουσίας πλατιών πολιτικοσυνδικαλιστικών σχημάτων της Φοιτητικής Πορείας, τόσο στις σχολές που ήδη έχουν παρουσία, όσο και σε νέες σχολές που υπάρχουν δυνατότητες παρέμβασης.
Βασικά εργαλεία για την οργανωτική ανάπτυξη της νεολαίας αποτελούν εκτός από το περιοδικό της Πορείας, η ετήσια κατασκήνωση και οι πολιτιστικοί της χώροι, που τώρα μπροστά στην πανδημία πρέπει να στηριχθούν από το σύνολο της οργάνωσης.
Αξιοποιώντας περισσότερο τα εργαλεία αυτά, ενισχύοντάς τα με την εμπλοκή φίλων και συναγωνιστών, μπορούμε να κάνουμε τα αναγκαία και απαραίτητα εκείνα βήματα για το χτίσιμο μιας ισχυρής και μαχητικής οργάνωσης νεολαίας, διατηρώντας ταυτόχρονα πλατιά κριτήρια, αλλά και συστηματοποιώντας την προσπάθεια σωστής κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης των νέων συντρόφων.

ΣΤ. Για το «Λαϊκό Δρόμο»

15. Ξεπεράσαμε τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε τους προηγούμενους μήνες και εξασφαλίσαμε την αδιάλειπτη έκδοση του «Λαϊκού Δρόμου» παρά τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, τις σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και την κάμψη της κυκλοφορίας. Παρά τα προβλήματα, υπάρχει βελτίωση τόσο στο περιεχόμενο και στην ποιότητα των κειμένων, όσο και στο συντακτικό δυναμικό και στο τεχνικό «στήσιμο» από δικές μας δυνάμεις. Πρέπει να επιμείνουμε στο ποιοτικό ανέβασμα και τον εμπλουτισμό της αρθρογραφίας της εφημερίδας, με κείμενα πολιτικού και ιδεολογικού περιεχομένου, και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τη σύνταξη, το μηχανισμό έκδοσης και διακίνησής της. Για τη βελτίωση της σύνταξης οφείλουμε να πάρουμε μέτρα ενίσχυσης της συντακτικής επιτροπής, να διευρύνουμε το δίκτυο τακτικών αρθρογράφων στο κέντρο και την επαρχία, να ενεργοποιηθούν τα μέλη του κόμματος για ανταποκρίσεις και κείμενα με θέματα από τους τομείς που δρουν και παρακολουθούν, να επιμείνουμε στην καλύτερη οργάνωση της αρθρογραφίας (εξασφάλιση ιδεολογικών κειμένων, περισσότερα και μικρότερα κείμενα, έγκαιρη προετοιμασία και παράδοση κειμένων κλπ).
Πρέπει να αποτελέσει, ξανά και ξανά, θέμα συζήτησης για τις οργανώσεις μας και σημείο προσοχής για κάθε μέλος χωριστά η συστηματική παρακολούθηση, η μελέτη της εφημερίδας και η πλατύτερη διακίνησή της. Σε όλη μας τη δραστηριότητα, στις ατομικές επαφές, στο σωματείο ή στο σύλλογο, στις κινητοποιήσεις ή στη δουλειά, στη γειτονιά, είναι αναπόσπαστο κομμάτι η διάδοση και διακίνησή της. Σχετικά με τη διανομή και τη διάδοση της εφημερίδας οι κομματικές οργανώσεις οφείλουν να την αποτυπώσουν με συγκεκριμένα στοιχεία, να την προωθήσουν και να την παρακολουθήσουν.

Ζ. Για την οικονομική δουλειά

16. Τα οικονομικά μας επηρεάζονται από τις αυξανόμενες δυσκολίες -που συνεχίζει να δημιουργεί η οικονομική κρίση- και τη μεγάλη απώλεια εσόδων από τον αναγκαστικό περιορισμό των εκδηλώσεων στους πολιτιστικούς χώρους. Η αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών επιβάλλει μια πιο οργανωμένη και ελεγχόμενη διαχείριση των οικονομικών μας, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών. Η κανονική καταβολή των συνδρομών χωρίς καθυστερήσεις, η ευρύτερη πολιτική δουλειά και η προσπάθεια να έχουμε οικονομικές ενισχύσεις από τις επιρροές, τους φίλους, τον εργασιακό και κοινωνικό μας περίγυρο, η συμβολή όλων των κομματικών οργανώσεων στην αύξηση των πωλήσεων όλων των εντύπων και των εκδόσεών μας, η εξοικονόμηση πόρων με πιο προσεκτική διαχείριση των εξόδων μας σε συνδυασμό με τη βελτίωση της οργάνωσης, το συστηματικό έλεγχο και την παρακολούθηση της πορείας των οικονομικών από τους οικονομικούς υπεύθυνους, είναι μέτρα στα οποία πρέπει να επιμείνουμε.


Οκτώβρης 2020
ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ